LIVE TEXT | Război în Ucraina. Biden nu are "nicio intenţie" să discute cu Putin pentru moment

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Biden nu are "nicio intenţie" să discute cu Putin pentru moment

Este a 283-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Casa Albă a clarificat vineri afirmaţiile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând asupra faptului că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre dosarul ucrainean.

Foto EPA EFE

UPDATE 06:10 Ucraina face totul pentru a contribui la securitatea alimentară mondială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene.

„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană - securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski.

Vineri, a intrat în Odessa al treilea vas care face parte din inițiativa „Cereale din Ucraina”. Acesta va transporta peste 25.000 de tone de grâu în Solalia, cu scopuri umanitare.

Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 04:00 Biden nu are "nicio intenţie" să discute cu Putin pentru moment

Casa Albă a clarificat vineri afirmaţiile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând asupra faptului că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre dosarul ucrainean, scrie AFP.

"Nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby. "Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog", a spus el presei.

Joe Biden a afirmat joi că este "pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului", dar că preşedintele rus nu a indicat "încă acest lucru".

UPDATE 00:00 Cerul Ucrainei a fost neobișnuit de liniștit în ultimele zile

În ultima săptămână nu s-au mai înregistrat atacuri ale rușilor cu rachete sau cu drone așa cum s-a întâmplat în urmă cu ceva vreme când peste 70 de rachete de croazieră erau lansate din aer asupra mai multor ținte din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iurii Ihnat a afirmat că liniștea de pe cerul ucrainean se datorează faptului că rușii au rămas fără drone de atac Shahed.

„Acum, îngrijorarea este legată de cele aproximativ 1.700 pe care le-au mai comandat”, a spus Ihnat.

Oficialii ucraineni avertizează că ar putea urma luni dificile

Mai mulți oficiali ucraineni au avertizat că Ucraina se confruntă cu o iarnă foarte grea, din cauza atacurilor rusești care afectează infrastructura. Chiar și așa, aceștia sunt încrezători că vor putea depăși aceste momente dificile și vor putea evita o întrerupere națională de la energia electrică.

Primarul Vitaliy Klitschko spunea că săptămâna trecută capitala Ucrainei a avut parte de o întrerupere aproape totală de la alimentarea cu apă și căldură.

"Nu exista alimentare cu apă și căldură. Și aproximativ 4.000 de angajați ai companiilor de utilități au lucrat zi și noapte pentru a le reface", a declarat Klitschko, potrivit CNN.

UE aprobă plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril

Uniunea Europeană a aprobat un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, potrivit unui oficial UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen a afirmat că partenerii G7 vor avea interdicție totală a importului de petrol pe mare din Rusia, începând din 5 decembrie. Ea a punctat că plafonarea prețului petrolului rusesc are mai multe obiective.

În primul rând, întărește efectul sancțiunii noastre. În al doilea rând, va diminua și mai mult veniturile Rusiei. Și în al treilea rând, în același timp, va stabiliza piețele globale de energie, pentru că permite tranzacționării unor petrol maritim rusesc, transportate de operatorii UE în țări terțe, atâta timp cât este vândut sub limita maximă.”, a declarat Ursula von Der Leyen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990